Stránky

články, poviedky, postrehy

články, poviedky, postrehy
články, poviedky, postrehy - trochu fejtónu, poviedok

streda 14. decembra 2011

Budúcnosť festivalu horských filmov v Poprade je neistá

Nuž, nie je to dobrá správa. Festival aj vďaka ktorému sa zviditeľnilo mesto Poprad, Vysoké Tatry, ktorými sa, ak samozrejme treba, pýši celé Slovensko, nemá podporu u popradčanov, či len u ich zástupcov. Nepoznám rozpočet ani pohnútky zástupcov mesta, možno o slová turizmus, zdravie, turistika, príroda, hory poznajú len z internetu. Je to zlé znamenie nielen pre širokú verejnosť, pre milovníkov hôr, prírody, zdravia, krásy, že komercia určitého smerovania víťazí vo svojom ťažení proti vyznávačom uvedených hodnôt. 






Poprad je vstupnou bránou do Vysokých Tatier klenotu našej krajiny, ako tento kus nádhernej Zeme niektorí kvetnato ospevujú, ak treba, ako to niekomu vyhovuje, pretože inak sa k nim v globále správame často barbarsky. Je mestom so svojou atmosférou, kultúrou, históriou, krásnymi zakutiami, nádhernou panorámou hôr so svojimi problémami, ale aj ľahostajnosťou, či pretvárkou ("Potemkiáda" na http://turizmus-sk.blogspot.com/). Malo by si vážiť ľudí, ktorý svojim entuziazmom realizujú niečo tak zaujímavé, pútavé ako je tento festival s nádhernou ukážkou hôr a prírody našej Zeme prostredníctvom kamery odvážnych tvorcov. A že sa stalo festivalovým mestom. To sa nestáva v každom meste a každý deň.  
Som z toho sklamaný a budem sa snažiť, aby tieto hodnoty neprepadli na samé dno ľudkého záujmu. V každom prípade ďakujem tvorcom a usporiadateľom za sprostredkovanie nádher našej Zeme.    



http://korzar.sme.sk/c/6172114/buducnost-festivalu-horskych-filmov-v-poprade-je-neista.html

Už tohtoročný rozpočet festivalu s dotáciou od mesta Poprad 9 000 eur bol napätý. Mesto dá na festival na budúci rok už len 5 000 eur.
POPRAD. Budúcnosť Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade je po dnešnom schválení rozpočtu mesta Poprad otázna.
Poslanci schválili pre Nadáciu Horský film, ktorá festival organizuje, na budúci rok dotáciu 5 000 eur. Ešte tohto roku bola dotácia 9 000 eur, v roku 1998 pritom mesto podporovalo festival sumou viac ako 13 000 eur.
„Sme radi, že sme dostali aspoň túto sumu, ale v súčasnosti je situácia veľmi zlá, už tohto roku bol rozpočet festivalu veľmi napätý. Budúcnosť festivalu je veľmi otázna,“ uviedla pre SITA riaditeľka festivalu Mária Hámorová.
Nadácia Horský film je jediná inštitúcia, ktorá dostane od mesta dotáciu na kultúrne podujatia v Poprade v roku 2012.
V situácii, keď festival nebude mať garantované určité peniaze, nemôže sa podľa Hámorovej uchádzať ani o granty a dotácie z iných zdrojov. V súčasnosti zvažuje Mária Hámorová zotrvanie vo funkcii riaditeľky festivalu.
Druhým riešením je zorganizovanie 20. ročníka medzinárodného festivalu horských filmov v krízovom režime, čo znamená radikálne škrty v programe.
Ako príklad uviedla obmedzenie programu, tlačovín, zrušenie lezeckej súťaže, zasadnutia Medzinárodnej aliancie pre horský film, výrazné obmedzenie hostí festivalu.
„Možno požiadam ľudí, či sú ochotní robiť zadarmo. Alebo budeme vysielať filmy v pôvodnom znení?“ zauvažovala Hámorová. Sponzori majú podľa nej až príliš ďaleko do Popradu.
Zatiaľ nechce pripustiť myšlienku, aby sa jubilejný 20. ročník festivalu neuskutočnil, aj keď by sa podľa nej tomu niektorí možno potešili.
„Je jednoduché vypadnúť zo štruktúr, ale dostať sa tam späť by bolo výrazne ťažšie,“ uviedla Hámorová.
Medzinárodný festival horských filmov v Poprade je členom Medzinárodnej aliancie pre horský film, ktorá združuje najvýznamnejšie festivaly horských filmov na svete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára