Stránky

články, poviedky, postrehy

články, poviedky, postrehy
články, poviedky, postrehy - trochu fejtónu, poviedok

utorok 6. decembra 2011

Slávny mladý horolezec zahynul s kolegom na Mont Blancu

LONDÝN. Rodina slávneho mladého britského horolezca Roba Gauntletta, ktorý v sobotu zahynul vo francúzskych Alpách, dnes uviedla, že je zničená smrťou svojho syna i jeho spoločníka-horolezca.
Rob Gauntlett zahynul na horolezeckej trase smerom na Mont Blanc, ktorý je s výškou 4810 metrov najvyššou horou Álp.
Dvadsaťjedenročný Gauntlett sa stal jedným z najmladších Britov, ktorí vyliezli na najvyšší vrch Zeme Mount Everest. Tento štít totiž pokoril v roku 2006 ako 19-ročný tínedžer. Preslávil sa aj v roku 2007, keď úspešne prekonal cestu zo severného pólu na južný pól, dlhú 41.842 kilometrov.
Pri sobotňajšom nešťastí zahynul aj jeho kolega, 21-ročný James Atkinson. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí.
Britskí predstavitelia v sobotu vyjadrili presvedčenie, že smrť oboch horolezcov zapríčinila lavína. Hovorkyňa ministerstva pod podmienkou zachovania anonymity dnes však uviedla, že príčina nešťastia ešte nie je stanovená.
"Nevieme presne, čo sa stalo, ale určite išlo o veľký pád a obaja zahynuli," povedala Robova mama Nicola. "Všetci sme zničení. Bol ešte príliš mladý na smrť. Môžeme sa iba utešovať, že zomrel pri niečom, čo miloval," dodala.
Anna Gregoryová z Britskej horolezeckej rady uviedla, že Gauntletta jeho kolegovia horolezci obdivovali. "Bol to mimoriadny výkon, keď vyliezol na Everest. Mal výnimočnú povahu a bol inšpiráciou," vyhlásila Gregoryová.