Stránky

články, poviedky, postrehy

články, poviedky, postrehy
články, poviedky, postrehy - trochu fejtónu, poviedok

utorok 6. marca 2012

Čierny víkend v Nízkych Tatrách: O život prišli štyria ľudia!

Čierny víkend v Nízkych Tatrách: O život prišli štyria ľudia!

04. 03. 2012 10:07 - V sobotu v Nízkych Tatrách tragicky zahynuli Tereza († 25) z Prahy, Peter († 32) z Brezna a Jaro († 42) z Valaskej. V nedeľu pribudol štvrtý mŕtvy Jiří († 28) z Brna.

Do českej lyžiarky Terezy († 25), ktorá sa viezla na vleku, narazil neznámy snoubordista.
Autor: tv joj



V sobotu zahynuli v Nízkych Tatrách traja turisti. V nedeľu našli ďalšie nehybné telo. Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová informovala, že v Nízkych Tatrách našli v nedeľu už štvrtú obeť. Je ňou skialpinista. Podľa informácií, ktoré získal Čas.sk, obeťou je Jiří († 28) z Brna. Moravák, ktorý sa v nedeľu vybral spolu s ďalšími skialpinistami na túru na Ďumbier.
Podľa informácií Horskej záchrannej služby na padajúce telo spod vrchola Ďumbiera upozornil turista. Muž letel približne 300 metrov a zastavil sa na lesnom poraste. Príčinou tragédie podľa horských záchranárov mohla byť nevhodná obuv a nepoužitie stúpacích želiez, ktoré sú nutné v podmienkach aké na hrebeni Nízkych Tatier momentálne pretrvávajú. Moravák bol podnikateľ, ktorý na internete dodával čelovky aj pre záchranárov.


Do Terezy narazil snoubordista
"Išla na pome hneď predo mnou, keď sa naraz objavil snoubordista, ktorý mieril priamo na ňu. Tereza nestihla uhnúť, po náraze stratila snoubord a padala posvahu asi 200 až 300 metrov," popísal tragédiu Terezin kamarát Martin Hanes (34).
Jediné, čo si teraz nešťastná rodina praje je, aby bol vinník za Terezinu smrť potrestaný. Nešťastní pozostalí oslovujú prípadných svedkov: "Chceli by sme poprosiť všetkých, ktorí by mohli niečo vedieť, aby sa ozvali polícii. Ten človek, ktorý do nej narazil zababelo ušiel! Možno keby jej na mieste pomohol, mohla žiť," odkázala rodina.
Smrť českej lyžiarky Terezy († 25) z Prahy vyšetruje polícia. Neznámy snoubordista, ktorý narazil do mladej ženy vezúcej sa na lyžiarskom vleku na Dereše, ušiel! Podľa doterajších zistení snoubordista padol do stopy pre lyžiarov, kde narazil do Terezy. Lyžiarka po náraze letela približne 200 až 300 metrov a v kosodrevine sa smrteľne zranila. Privolaným záchranárom sa ju nepodarilo oživiť. Podľa obchodného registra na internete bola mladá žena podnikateľkou. "Prípad vyšetrujeme ako usmrtenie," povedala pre Čas.sk banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Aj v ďalších dvoch prípadoch polícia začala trestné stíhanie.
Precestoval svet, zahynul neďaleko domu
Druhým lyžiarom, ktorý v sobotu okolo poludnia zahynul v Nízkych Tatrách, je Peter († 32) z Brezna. Podľa doterajších zistení sa v priestore nad Halašovou jamou pošmykol a padol približne 300 metrov do žľabu. Pri páde utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. "Peter miloval hory, ktoré sa mu stali osudnými," povedala s neskrývanou ľútosťou v hlave matka (63) lyžiara. "Precestoval svet, bol v Južnej Amerike, v Andách, Indii, na Islande a zahynul neďaleko domu," dodala Petrova matka.
Skialpinista padal vyše 1200 metrov
Jaroslav ( 42) z Valaskej (okres Brezno) bol v sobotu na trase z Trangošky na Ďumbier. Okolo 13 hodiny

sa pošmykol na zľadovateľom teréne a padal približne 1200 metrov. Zletel do žľabu nad Lavínišťom, kde sa smrteľne zranil. Záchranárov, ktorí Jaroslavovi už nedokázali pomôcť, privolal jeho rovesník a kamarát z tej istej dediny. "Jaro veľmi miloval prírodu. Zdravo sa stravoval, žil svoj život naplno. Je to veľmi smutné," povedala Jarova teta.
Horskí záchranári varujú!
Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke upozornila, že hlavný hrebeň Nízkych Tatier a rovnako aj niektoré lokality ostatných pohorí sú pokryté tvrdým až ľadovým snehom! Zľadovatené sú svahy na severnej aj na južnej strane. Hrozí veľké nebezpečenstvo pošmyknutia sa! Odporúčame použiť stúpacie železá. Horská záchranná služba posilnila hliadky záchranárov na hrebeni, ktorí budú usmerňovať návštevníkov v pohybe. V nedeľu horskí záchranári z Nízkych Tatier ratovali slovenského turistu, ktorý spadol asi 200 metrov z hrebeňa Nízkych Tatier a poranil si ľavú nohu. Pri jeho záchrane pomáhal aj vrtuľník.

Vysoké Tatry: Dráma so šťastným koncom
V Škaredom žľabe vo Vysokých Tatrách sa v nedeľu

šmykli a spadli otec so synom z východného Slovenska. Starší z dvojice padal 700-800 m, dostal sa až dole a bol dobre viditeľný z vrtuľníka. Leteckí záchranári ho dosiahli, ošetrili a evakuovali palubným navijakom. Pacienta odovzdali do rúk pozemných záchranárov na heliporte v Starom Smokovci. Vrtuľník sa vrátil pre mladšieho turistu. Ten bol oblečený v tmavých farbách a v kosodrevine zle viditeľný. Pri asi 200-metrovom páde si spôsobil vážne poranenie nohy, bol vysilený a podchladený. Opäť palubným navijakom vysadili k pacientovi lekára, ten ho ošetril a navijakom evakuoval. "Po naložení do vrtuľníka odviezli zraneného do popradskej nemocnice

," informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Sylvia Galajda.
Vo Vrátnej doline sa zranilo 13-ročné dievča Vrtuľník letel v nedeľu popoludní do Vrátnej doliny. Popod kabínkovú lanovku na Snilovské sedlo sa vybralo na pešiu turistiku dievča (13) zo Zázrivej (okres Dolný Kubín). Už bolo takmer v cieli, keď sa pošmyklo na zľadovatelom svahu a šmýkalo sa asi 200 metrov. Turistku zastavil až strom, do ktorého narazila chrbticou. Na miesto letel vrtuľník, z ktorého navijakom spustili lekára. Ten dievča ošetril, naložil do vákuového matraca a s podozrením na zlomeninu hrudnej chrbtice, rebier a ďalšími tržnými ranami navijakom evakuoval z terénu. Na heliporte dievča naložili do vrtuľníka a transportovali do nemocnice v Žiline.

Rodičia Terezy († 25) prosia: Nájdite zabijaka na snouborde!

Dnes 12:00 - Slzy, nešťastie a bezmocnosť. Také sú pocity blízkych Terezy S. († 25), ktorú z vleku na Chopku zrazil neznámy snoubordista.

Tereza zahynula po náraze od snoubordistu.
Autor: fab
 

Tereza zahynula po náraze od snoubordistu.
Tereza prišla v piatok

do Banskej Bystrice s kamarátmi za svojou bývalou kolegyňou Evkou. Mali spoločne naplánovanú lyžovačku, ktorá sa však skončila tragicky. Mladú Češku počas jazdy na vleku nabral neznámy snoubordista. Nevládne Terezino telo

letelo po svahu ešte 200 až 300 metrov.
Podľa výsledkov pitvy bezprostrednou príčinou smrti boli zlomenina hrudnej chrbtice s porušením miechy a iné závažné poradenia spôsobené pádom. Polícia už cez víkend začala prípad vyšetrovať. „Po snoubordistovi stále intenzívne pátrame,“ doplnila Mária Faltániová, banskobystrická policajná hovorkyňa.
Terezin priateľ Jirka nesie jej smrť ťažko. „Bola ako anjel,“ povedal.Terezin priateľ Jirka nesie jej smrť ťažko. „Bola ako anjel,“ povedal.Autor: fab
Včera prišli do Brezna na políciu

aj Terezini rodičia a priateľ Jirka, ktorí jej smrť nesú veľmi ťažko. „Ona bola ako anjel, ktorý chcel každému pomáhať. Ani mäso nejedla, pretože zbožňovala zvieratá. Radšej kúpila psom granule ako pre seba niečo. Bola veľmi dobrá,“ povedal so slzami v očiach priateľ. On a aj rodičia sú nahnevaní najmä na prevádzkovateľov vleku. „Ako ho mohli nechať zapnutý, keď tam od rána boli samé úrazy? Možno keby nefungoval, mohla naša dcéra ešte žiť,“ hovoria nešťastní blízki, ktorí sa s nezmyslenou smrťou Terezky nevedia vyrovnať. Jediné, čo si teraz prajú, je, aby bol vinník potrestaný. Všetkých, ktorí boli v osudnú chvíľu na svahu a videli, čo sa stalo, žiadajú, aby sa obrátili na nich alebo na políciu. „V ten deň sa tam mnohí ľudia zranili. My určite plánujeme podať žalobu na prevádzkara Chopku-Juhu,“ dodali Terezini rodičia.
Včera vypovedali na  polícii aj Terezini rodičia.Včera vypovedali na polícii aj Terezini rodičia.Autor: fab
Na polícii okrem rodičov vypovedal aj Banskobystričan Martin Hanes (34), kamarát mladej Češky, ktorý išiel na lyžiarskom vleku hneď za ňou. Bola to ich prvá jazda. „Zrazu sa objavil snoubordista. Tereza sa mu nestihla uhnúť tak ako ja. Po náraze stratila snoubord a letela až za kopec 200 až 300 metrov. Keď som ju objavil, oživoval ju záchranár horskej služby,“ potvrdil Martin. Ani on nechápe, prečo vlek fungoval, keď boli také zlé poveternostné podmienky.


„Vyjadrujeme úprimnú ľútosť nad vzniknutou situáciou. Všetky naše strediská sa riadia pokynmi horskej služby a plne ich rešpektujú. V prípade, že horská služba terén označí za nespôsobilý, dodržiavame pravidlo, že stredisko alebo zjazdovku nespúšťame do prevádzky. Bezpečnosti lyžiarov venujeme maximálnu pozornosť,“ uviedla Katarína Šarafínová, hovorkyňa Tatry Mountain Resorts. Polícia v prípade úmrtia českej lyžiarky začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.
--------------------------------------

Čo na to povedať, je hrozné čo sa stalo.
Ale treba sa zamyslieť najmä prípadom usmrtenia bytosťou na snouborde. Nemá nárok nosiť prívlastok človek, ak to zrobil. Za svoje správanie voči inému nevinnému človeku, ktorému a jeho rodine, priateľom, veľmi, veľmi ublížil. Bez možnosti nápravy. Za svoje pravdepodobne ľahkomyseľné, sebecké konanie, ktorým zapríčinil tragédiu. Ušiel. Ak má dušu bude ho obraz tragédie mátať desiatky rokov v bessených nociach. Ak nemá ...
Nie je žiadnou výnimkou, že sa nám mladí predvádzajú na svahoch so svojimi kúskami, ako by im patril celý svet. Malo by byť dané jasné STOP takýmto bezcharakterom. Žiaľ  tzv. „adrenalín“ rozličných nevyzretých indivíduí  je nežiaducim adrenalínom pre svoje okolie. Mátožné postavy ovešané slúchadlami, omámenie rýchlosťou a hádam aj alkoholom, drogami, hudbou v slúchadlách, pocitom svojej sebeckosti, frajeriny, vyvádzajú a žiaľ spôsobujú tragédie nevinných.
Nech je tento prípad mementom pre bláznov na svahoch a pre ich rodičov, ktorí možno netušia komu dávajú vreckové...
Vlado Čuchran - www.horami.sk