Stránky

články, poviedky, postrehy

články, poviedky, postrehy
články, poviedky, postrehy - trochu fejtónu, poviedok

streda 14. decembra 2011

Ľadovce na ústupe, človek na postupe - do záhuby

Ledovce ve francouzských Alpách se prý zmenšily o čtvrtinu

10.12.2011 | zdroj: ČTK


Ledovce ve francouzských Alpách se prý zmenšily o čtvrtinu
Ledovce ve francouzských Alpách ztratily v uplynulých čtyřech desetiletích více než čtvrtinu své plochy. S odvoláním na francouzské vědce to dnes uvedla britská zpravodajská stanice BBC na svých webových stránkách. Podobné jevy ve světě se zpravidla přisuzují globálnímu oteplování v důsledku skleníkových plynů.

Na přelomu 60. a 70. let minulého století pokrývaly ledovce ve francouzských Alpách asi 375 kilometrů čtverečních, koncem uplynulé dekády to bylo kolem 275 kilometrů čtverečních. To představuje úbytek o zhruba 26 procent za posledních 40 let, uvedli autoři výzkumu.

"Úbytek ledovců je menší v severních Alpách než v jižních Alpách. Myslíme si, že je to menší výškou hor na jihu, ale také jinými klimatickými podmínkami. Na severu je více přeháněk a větší oblačnost," poznamenala Marie Gardentová ze Savojského univerzitního střediska, která představila závěry výzkumu na vědeckém zasedání AGU v USA.

Tým napočítal v posledních letech kolem 600 ledovců. Využíval především letecké a satelitní snímky, které ale prověřoval osobně. Automatické mapování terénu satelitem někdy "přehlédne" ledovec, který je pokrytý nějakou sutí či jen zakryt mraky, vysvětlila Gardentová, která výzkum vedla.

Před třemi lety švýcarští vědci došli k závěru, že také ledovce na švýcarské straně Alp ztrácejí stále rychleji svůj objem, poznamenala BBC.

 
Ledovce ve francouzských Alpách se prý zmenšily o čtvrtinu - žiaľ je to tak. Už neplatia ani nedávno vydané mapy! Všetko sa udialo v období kratšom než ľudský život! Katastrófu si ľudstvo stále nie a nie uvedomiť...
Vladimír Čuchran Horami

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára